Alle ordrer utenfor Norge fratrekkes 25% VAT!

Triggerfaktorer for Rosacea

Vi skal i dette blogginnlegget prøve å besvare de spørsmål som oftest blir stilt av våre medlemmer. Siden det er kjent at vi med hudlidelsen rosacea ofte kan ha de samme tankene og spørsmål rundt lidelsen, ønsker vi her å gå innom flest mulige registrerte triggerfaktorer.

Mat

Først og fremst: Du MÅ ikke unngå alle matvarene som står som triggere i kompendiet. Det er de som er listet øverst som er de viktigste.  Men i en periode kan det være lurt å utelukke så mange potensielle triggerfaktorer som mulig, for både å skape en buffer og for å bli kjent med hva som trigger akkurat din Rosacea. Hvis du har symptomer men ikke føler du reagerer på noe spesielt kan det være du først finner ut av det etter å ha utelukket en del kjente triggere en periode. Det varierer noe hvilke faktorer som påvirker oss. Selv om hver enkelt sin situasjon er unik er det samtidig en del fellesnevnere. 
 
De matvarene som står øverst i listen på kompendiet er som sagt de mest kjente felles triggerfaktorene. Rødvin, hvitløk, MSG ( Smaksforsterker i krydderblandinger og ferdigmat, E621 ) balsamico/eddik, sitrus og leverprodukter samt noen varme drikker er kjent som «verstingene».
 
Ang tomat har vi nå i 15 år prøvd ut tomater på boks, gjerne søte, hele Italienske med skallet på som et alternativ til «ferske» mer syrlige fra grønnsaksdisken. Det har i de tilfeller vi kjenner til vært problemfritt. Med tomater synes klart modning å ha en betydning. Andre frukter og grønnsaker er nok av mer individuell variasjon.
 
Glovarm mat, hurtigspising og store måltider kan også trigge Rosacea. Spesielt store måltider. Det kommer et eget blogginnlegg om dette senere.  
 
Angående histamin holdig mat er det en sammenheng med Rosacea men dette er absolutt individuelt. Tunfisk på boks har vært en gjenganger blant egenrapporterte Triggere.
 
Vitamintilskudd er også en ofte rapportert trigger og det kan tenkes at noe av det syntetiske eller B vitaminene er det som trigger her. 

Vær

Overgang mellom årstider, eller mellom inne og utetemperatur har alltid vært en utfordring. Ved å gjøre alle overganger så myke som mulig reagerer du sannsynligvis mindre på dette. Å unngå tette halser slik at varmen kan slippe ut er en fordel. Skjerf eller hetter som ikke er for tettsittende som beskyttelse mot kulde og vind er også et fint tiltak. Rikelig med krem som beskyttelse både mot sol og mot kulde/vind er et must for de fleste. Solkremene vi bruker er veldig drøye og fine der.
 
Soloppvarmede biler og rom er ofte verre enn direkte sollys. Solsteik gjennom et vindu er en av våre egne nr 1 triggere. 

Sol og solkrem

Vi med Rosacea må bruke solkrem med hyppig påføring. 
Se video Ang optimal påføring her:  Click here

 
Så er det viktig at huden blir vant til solkremen i god tid før soleksponering, og at den får trukket godt inn minst 20-30 min før du går ut i sol.  Dette har vi erfart selv og via de fleste av våre medlemsrapporter siden vi startet med dette for rundt 18 år siden. Derfor anbefaler vi bruk av solkrem året rundt, mindre om høst og vår, og selvsagt aller mest i sommersesongen. For deg som ikke bruker solkrem om vinteren anbefaler vi et par uker med solkrem før solen ( forhåpentligvis) kommer om vår/sommer. Solkremen vi anbefaler kan du lese mer om her: Nettbutikk

Andre varmekilder

Intens jobbing i dårlig ventilerte rom, jobbing rett foran en PC-skjerm eller nettbrett, varm drikke og lignende kan alle trigge din Rosacea. Det er ikke dermed sagt at det vil gjøre det. Derfor kan enkle grep som å ha litt ekstra kald melk i kaffe og te evt. unngå glovarme drikker, ha større avstand til skjermer som gir varmestråling, og ikke sitte tett på peisen, og ha på lette og luftige klær selv i vintermånedene ha god effekt. Å tilføre rikelig med vann eller annen kald drikke kan også være effektivt om du ønsker unngå utbrudd.
 

Stress, angst og generell mental uro

Dette er et kjempekapittel for oss, og noe av det vi har lært mest om etter alle disse årene med konsultasjoner og tilbakemeldinger/egenrapportering.
 
Hvordan man kan redusere eller unngå stress er et problem som langt flere enn oss med Rosacea sliter med. Et veldig nyttig tips er å forsøke å unngå å tenke for mye på Rosaceaen din, så godt det lar seg gjøre. Vi tenker alt for mye på lidelsen da plagene er vonde konstante påminnelser, og siden vi selv hele tiden føler symptomene vil vi naturligvis legge mer merke til rødhet ect enn de rundt oss vil. 
 
Vi kan helt klart klare å tenke på oss en forverring. For eksempel er det å lete etter rødhet i speilet nesten en garantert trigger. Vi har mange tilfeller hvor vi har sett betydelig redusert Rosacea symptomer ved å kutte ut speiltitting ila dagen, unngå å spørre andre om du er rød, unngå å kjenne på utslett/nuper med fingrene ect. Klarer du å ufarliggjøre tilstanden er du et steg nærmere å kutte ut denne triggerfaktoren. En nyttig tips er å tenke på de ganger du ikke har utbrudd. De som klarer å få perioder uten utbrudd, og som bruker dette til å ufarliggjøre tilstanden, er blant de som trenger minst hjelp fra kremer og medisiner. Det er selvfølgelig ikke lett, og for flere er samtaler og terapi et nyttig verktøy. 
 
Det kommer svar på flere spørsmål i senere blogginnlegg. Dette vil også bli sendt ut som nyhetsbrev. 

Flere innlegg