Alle ordrer utenfor Norge fratrekkes 25% VAT!

Påvirkningsfaktorer

Om Rosacea:

Rosacea er en helt spesiell hudsykdom. Den har et særdeles komplekst sammensatt mekanisme og man kjenner den innenfra før og mens man har ”utbrudd”, og iblant hele tiden. For de som bare ser noen røde kinn på oss kan vi som plages med dette fortelle at det er så mye mer.

Det er en lidelse som ofte tar kontroll over deg og man kan fort føle seg hjelpeløs i streben etter å bekjempe sin Rosacea.

Det er vanskelig for de som ikke har Rosacea å forstå og hjelpe oss, med mindre de har et utenom det vanlige engasjement i sine pasienter og en stor flertall av våre medlemmer føler seg ikke forstått av legen sin, det ser man også hos andre spesialister.

Inge Thomas sin historie: Jeg var i 99 så sterkt plaget med Rosacea til tider at det gikk ut over arbeidsliv, privatliv og det meste. Utallige hudleger forsøkte hjelpe meg men ingen var sikre på diagnosen og etter flere år med mengder av medisiner og et ansikt som kun var rødt og bulkete reiste jeg til USA for å få hjelp. USA er Rosaceaens hjemland og kunnskapsorigin. På dette tidspunktet var mine øyne røde, jeg hadde et stort krater-aktig hull i kinnet mitt og panne og ører var konstant røde og varme.

Hudlegen i New York brukte 5 minutter på å stille diagnosen og kom med spørsmål jeg ikke hadde fått i Norge, blant annet:

  • Hva skjedde i perioden før du fikk dette?
  • Reagerer du på matvarer, drikker, temperaturer osv.?
  • Hvilke situasjoner merker du forverrer dette?
  • Hvordan sover og spiser du?

Han fortalte at ved å skille mellom de ulike triggerfaktorene samt forsøke å finne ut om det var en bestemt hendelse forut for førstegangsutbruddet og å se på huden min kunne han skille mellom Rosacea og andre hudlidelser. Han gav meg en fantastisk startpakke på hvem jeg kunne snakke med, hvilke produkter jeg kunne bruke osv. Så startet reisen rundt for å snakke med de ulike ekspertene på området og kartlegge faktorene rundt Rosacea. Jeg hadde bestemt meg for kritisk, upartisk og fullstendig åpen for det meste: at jeg skulle finne ut alt som var oppdaget om lidelsen til nå. På samme tid tok jeg utdannelse innen ernæring og skjønte at det her var en større sammenheng. Kort tid etterpå startet jeg å hjelpe andre i Norge, og jeg tok utallige konsultasjoner og fortsatte innsamlingen av informasjon.

Det hele endte opp i en liste over faktorer som påvirker Rosacea. Listen er basert på data samlet inn fra tusenvis av Amerikanere og Nordmenn og erfaringer basert på mitt arbeid med flere tusen Norske Rosacea lidende.

Rosacea!kompendium 4 Ca. 60 % av faktorene går igjen hos de fleste, så er det individuelle variasjoner. Noen blir affektert av de ulike faktorene mer en andre, men min erfaring er at det alltid vil være en sum av faktorer som utløser eller stanser et utbrudd.

Når du har identifisert dine triggere pleier det bli mye enklere, og det er ikke ofte snakk om så store ofre for å holde det i sjakk.

FAKTORER SOM PÅVIRKER ROSACEA:

Dette er data samlet inn fra tusenvis av Skandinaviere og Amerikanere. De fleste erfaringer er fra Norske Rosacea lidende. Vi ser stort sett de samme matvarene gå igjen i de ulike land. Etter møter med Tyske hudleger ender vi opp med samme informasjon så dette setter vi stor lit til. Noen blir affektert av de ulike faktorene mer en andre. Vår erfaring er at det alltid vil være en sum av faktorer som utløser eller stanser et utbrudd selv om noen tynger mer en andre.

Har du for eksempel stresset lite en periode, unngått kald vind og sol uten tilstrekkelig faktor, stelt huden din godt, så vil du ofte kunne tåle mer mat fra  ”nei listen” 

Likeledes vil det gå motsatt vei, slik at om du først har fått et utbrudd vil det ofte kreves å være  ekstra nøye med de ulike faktorer for raskt å bli bedre. 

Det kan variere noe fra person til person, men listen starter med de matvarer som vanligvis er de verste. De fem øverste matvarene er de absolutt mest kjente.

For å identifisere dine personlige triggere, om du ikke allerede kjenner de eller får listene til å stemme for deg, anbefaler vi en enkel dagbok hvor du fører inn følgende:

  • Søvn
  • Stressnivå
  • Vær og vindforhold
  • Hva du spiser og drikker
  • Behandlingsrutiner, medisiner
  • Utviklingen i din Rosacea

Vi gjorde endel slike forsøk for mange år siden. De som skrev ned alt de gjorde over en tre mnd periode oppdaget en rød tråd med alle sine triggere og fulgte så dette slavisk. Samtlige fikk kontroll på sin Rosaceasituasjon. 

For de som allerede vet at får direkte reaksjoner ved inntak av diverse matvarer, drikke eller medisiner er det fremdeles lurt å følge disse listene ”slavisk” en periode på en mnd eller mer mens du følger et behandlingsopplegg. Når huden har blitt rolig kan du innføre de elementer du savner mest. 

Her følger listen over matvarer og andre faktorer (triggere)  Rosacealidende ofte reagerer på, med  kommentarer på noen.

 

For å lese resten av kompendiet må du være medlem. Det er for tiden gratis medlemskap. Trykk her for å bli medlem og logge inn.