Alle ordrer utenfor Norge fratrekkes 25% VAT!

2010-2020: Hva vi har lært/erfart om Rosacea de siste 10 årene.

Godt nyttår til dere alle. Vi håper juleferien var avslappende og positiv på alle måter.

Vi har tenkt gjennom, og ønsker å oppsummere hva som har skjedd, samt hva vi har lært om Rosacea dette tiåret.

Vår aller fremste erfaring bygger videre på det vi lærte forrige tiår, men med stadig nye medlemmer har vi fått vesentlig flere historier, skjebner og dybde erfaringer.

Vi har i perioden sett en større sammenheng mellom mage/tarm, stress og temperatursvingninger vs. Rosacea enn tidligere. Også de undervurderte smertene både i ansikt og i øynene har kommet mer i fokus.

Vi har i dette tiåret også hatt mange gode fagmøter i både USA, Tyskland og Norge og vi har lært mer om kombinasjon av behandlingskremene for de ulike Rosaceatypene.

En ting er like sikkert som alltid:
  • Rosacea er utrolig komplekst og skal behandles deretter.

Her er våre viktigste punkter for perioden 2010-2020 kort oppsummert:

 

- De små tingene teller like mye som før. Rosacea kan sees på som et beger som fylles opp av en rekke underliggende faktorer. Får du redusert noen av disse faktorene vil begeret tømmes litt og det renner ikke like lett over av småting som dukker opp. Skap deg en buffer ved å ta hensyn til triggerfaktorene så godt det lar seg gjøre.

- En fornøyd mage må ligge i bunnen, for svært mange er mage/tarm situasjonen fasiten for sin hud.

- Triggerfaktor-listen er veldig lik som tidligere, nytt på listen er forsåvidt større fokus på alt som påvirker mage/tarm og allmenhelsetilstanden. Her kan det være at vi tidligere har fokusert for mye på hva som påvirker huden direkte, mens den indirekte påvirkningen er nok like stor for ganske mange. Det kan være du ikke vil reagere umiddelbart på en matvare eller annen triggerfaktor, mens det vil kunne ligge som en av mange underliggende triggere som fyller opp det berømte begeret. Har du plager men ikke klarer å finne direkte triggere vil det fremdeles være lurt å følge triggerlisten over en god periode for slik å se om det er noe der som uvisst har trigget akkurat din Rosacea.

- Følg behandlingsplanen over tid. Selv om de fleste får resultater etter kort tid vil det ta lang tid for noen. Ikke gi opp fordi du ikke får umiddelbar effekt. Det er med Rosacea som med mange ting her i livet. Gjør du "riktige tinger" over lang nok tid vil det som regel gi resultater. Vi har kunder som først etter flere år med behandlingsplanen endelig får kontroll på sin Rosacea. Over tid vil du stadig identifisere nye triggerfaktorer og stadig oppleve at du har mindre Rosacea ved å følge triggerlistene/behandlingsplanen. Tålmodighet er en dyd.

- Huden må behandles. Rosacea må behandles fra både utsiden og innsiden. Rens og fuktighet, eventuelt behandlingskrem.

- Solkrem året rundt- enkelt og greit. Mer i solrike perioder såklart, men alltid litt. NB- sjekk vår video for optimal påføring på vår hjemmeside www.rosacea.no. Selv om den helt nye solkremen er lett å påføre er det lurt å bruke denne teknikken slik at du får en optimal grunnpåføring før en solrik dag.

- Stressmestring. Reduksjon av stress og sinne/aggresjon er svært viktig. Det kan være vanskelig i en travel hverdag. Begrepet "skynde seg langsomt" er bra for oss. Velg også dine konflikter med omhu, hva er verdt å hisse seg opp over? Vi hisser oss kanskje for lett opp i disse hektiske hverdagene. Dette er en virkelig stor trigger for både Rosacea og andre sykdommer og tilstander i kroppen.

- Søvn, prøv å få dine 7-8 timer på øyet så godt det lar seg gjøre. Søvnbehov er også individuelt og noen trenger mer. Risiko for påvirkning på helse er størst ved søvn under 6 timer og ved snittsøvn over 9 timer.

- Temperaturer svinger kanskje mer enn tidligere, og temperatursvigninger er en trigger for oss. Her får du prøve å skape buffere ved å ikke pendle mellom iskald uteluft og glovarme hus/dusjer/bad osv. Noen demper innetemperaturen litt og får bra utbytte av det.

- Antibiotikabruk. I en verden hvor antibiotikaresistens er en av våre største skrekkscenarioer må vi vurdere behovet ved behandling av Rosacea. Vår statistikk er pr i dag at de som ikke bruker antibiotika klarer seg bedre enn de som bruker antibiotika. Årsaken til dette er nok kompleks. For IT som jobber mye med mage/tarm problematikk har han sett så mange som har store problemer etter lange antibiotikakurer at han mener det kan sees en tydelig sammenheng der.
NB ! Ved noen typer Rosacea er dog antibiotika uunngåelig.

- Flere blir oppmerksomme på Rosacea i og ved øynene. Dette har nok vært underdiagnostisert tidligere. Alltid oppsøke øyelege ved slike situasjoner. For behandling videre bør du kontakte oss.

- Smertefull Rosacea uten synlige utbrudd. Dette har nok også vært undervurdert lenge. Rosacea kan være svært smertefullt og har du Nevrologisk Rosacea uten synlige utbrudd kan det være vanskelig å få riktig hjelp. Kontakt oss om dette.

Dette er noen av de viktigste nye "oppdagelsene" dette tiåret har gitt oss.

Flere innlegg